Welkom bij Yoga in Egmond Binnen

 

 

Na december 2018 zijn de yogalessen weer begonnen. De yoga wordt niet langer gegeven in de originele yurt (of ger) geïmporteerd uit China. De yurt bleek niet zo goed bestand tegen het Nederlandse (natte) klimaat.

 

Nadat ik eerst tijdelijk de yogalessen verplaatst heb naar een vervangende ruimte in Egmond heb ik na 4 jaar besloten de yurt weg te halen. In de zomer van 2018 zijn we begonnen met de bouw van een prachtig antiek huisje afkomstig uit Java. Dit huisje is geschikt gemaakt om als  yoga/meditatie en workshopruimte te gaan dienen.Wil je op de hoogte gehouden worden, email dan naar wijker67@quicknet.nl of kijk op de Facebook pagina 'HandmadeMala' of op mijn persoonlijke pagina 'Nathalie Wijker'.

 

 

De locatie is in Egmond Binnen, vlakbij de Abdij. Het huisje biedt plaats aan ongeveer 8 mensen, dus we beoefenen de yoga en meditatie in kleine groepjes. Wanneer je eerst wilt kennismaken met mij (Nathalie Wijker) en de yogalessen die ik aanbied kun je een proefles bijwonen. Je kunt in deze proefles voelen of de yoga die ik aanbied bij je past zonder dat je je direct verbindt om een hele cyclus mee te doen. De yogalessen kosten €100,00 voor een cyclus van 10 lessen van anderhalf uur. Geef je van te voren op voor de proefles via 0725062481 of mail mij  via  wijker67@quicknet.nl  Kosten voor een proefles zijn €15,00

 

De yoga die ik aanbied is een zachte vorm van yoga die iedereen mee kan doen. De yoga die ik aanbied is geen sport. Wanneer je af wilt vallen of gymnastiek wilt beoefenen kun je beter een andere vorm van yoga kiezen.

 

Veel aandacht wordt besteed aan ontspanning en adem. Deze vorm van yoga is aan te raden wanneer je last van spanningsklachten hebt, niet goed uit kunt rusten/ontspannen, wanneer je je vaak gejaagd voelt, wanneer je ademproblemen ondervindt (kortademigheid, vermoeidheid), wanneer je vaak 'in je hoofd' zit, veel piekert. Ook veel lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn, hyperventilatie  zijn vaak te wijten aan langdurige spanning.

 

De adem wordt wel eens  de 'brug tussen lichaam en geest' genoemd. De geest oefent direct invloed uit op de adem. De adem oefent direct invloed uit op de geest. Vertraag je de adem, wordt de geest rustig en kalm. De adem is daarom een prachtig instrument om je rust te hervinden. Tijdens de les onderzoeken en observeren we de adem tijdens ontspanning en leren we ruimte te bieden aan de adem en uiteindelijk de adem te sturen.

 

Via ontspanningsoefeningen en het richten op 'voelen' in plaats van 'denken' kunnen we leren af te stemmen op het 'zelf' dat vaak verstopt zit onder de ruis van het denken. Dit kan je leven positief beïnvloeden. je wordt je bewust van je  gedachtepatronen en spanningen die je  onbewust vasthoudt in je lichaam. Door middel van de (lange) ontspanning en de zachte oefeningen kunnen deze onbewuste spanningen losgelaten worden. Tijdens de wekelijkse lessen hoop ik je te inspireren om yoga en meditatie tot een dagelijkse praktijk te maken.

 

Graag tot Yoga!

Meditatie en adem avond

Nieuw is komend seizoen de 'Meditatie en adem avond'.

In onze dagelijks bestaan is er veel aandacht en waardering voor 'actie, hard werken, doorgaan'. Dat er ook ruimte moet zijn om van deze stress te herstellen wordt vaak vergeten. Gevolg is dat we slecht (te weinig) slapen, een opgejaagd gevoel hebben, onder continue stress staan.

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid en belastbaarheid.

De adem en meditatie avond staat in het teken van kalmeren, verstillen en ontspanning. 

Tijdens deze 10-wekelijkse cursus werken we aan het adembewustzijn. Veel mensen ademen 'verkeerd'. Te snel, te veel, te hoog. Dit over-ademenen (chronisch hyperventileren) is een gewoonte geworden maar kan enorme nadelige effecten op de gezondheid hebben. Eerst maken we kennis met de adem tijdens ontspanning. Hoe is de adem wanneer we ontspannen zijn. We nemen de tijd voor Yoga Nidra om lichaamsbewustzijn en adembewustzijn te ervaren. We beschouwen de adem zonder in te grijpen. De adem geeft precies weer hoe je je voelt. Ben je een mondademer dan leer je deze gewoonte af.

Je leert hoe je de adem zacht kunt sturen door middel van ademoefeningen. Je leert ademoefeningen die je actief kunnen maken, maar meer aandacht is er voor de ademoefeningen die een kalmerend effect hebben. Wanneer je de adem kalmeert kalmeert je geest. Deze oefeningen leer je ook gebruiken tijdens meditatie. Het zorgt ervoor dat je rustiger wordt.  De regelmatige meditatie beoefening is dan gemakkelijker vol te houden. Je kunt dan echt gaan profiteren van de heilzame effecten van regelmatig mediteren. 

 

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 21.00 uur.  Het samen mediteren kan een mooie en krachtige ervaring zijn. Je gaat in een houding zitten die voor jou langere tijd vol te houden is zonder dat je van houding hoeft te veranderen. Dit kan betekenen dat je op een meditatiekussen of op een rechte stoel zit.

Ik leg de zithouding voor mediteren uit zodat je langere tijd met een rechte rug kunt zitten, ook bied ik oefeningen aan om de zithouding te verbeteren.

We beginnen de meditatie met een aantal voorbereidende ademoefeningen zoals Nadi Sodhana (wisseladem) en Kapalabathi. Kapalabathi is een ademoefening voor het reinigen en opwekken van het energielichaam. Ze bevrijdt het lichaam van conditioneringen en is een voorbereiding op pranayama en meditatie.

Wanneer je Nadi Sodhana en Kapalabathi niet beheerst leer ik je deze ademtechnieken aan.

Ook beoefenen we samen andere ademtechnieken om via de adem de geest te kalmeren.

Vervolgens zitten we in meditatie. De meditatie duurt 108 kralen van de mala en de duur is dan ook afhankelijk van de frequentie van de ademhaling. De ademhalingsfrequentie zal vanzelf afnemen naarmate we kalmer worden. Wanneer je het niet prettig vindt om met een mala te mediteren kun je ook zonder mala mediteren. De meditatie duurt ongeveer 10 a 15 minuten. 

Na de les is er tijd om na te voelen, vragen te stellen en drinken we een kopje thee. 

Iedereen is van harte welkom op deze adem- en meditatie avonden. Wanneer je interesse hebt om deel te nemen aan deze meditatie avonden neem dan contact op met mij via wijker67@quicknet.nl

Kosten zijn €125,00 per 10 lessen. Enige ervaring of interesse in meditatie is wenselijk.  Het is noodzakelijk dat je zoveel mogelijk lessen deel kan nemen en thuis oefent. Laat de mobiele telefoon thuis.